Књига „За сваки случај“ (афоризми, 2014.)

За сваки случај - афоризмиЗА СВАКИ СЛУЧАЈ – афоризми
Издавач: Књижевно-уметничка асоцијација „Артија“
Тираж: 500
Параћин, јануара 2014.

Трећа ауторска књига и уједно трећа књига афоризама садржи око 350 афоризама на укупно 96 страна. Рецензент књиге је Селадон Павловић, илити Срба Павловић.

РЕЦЕНЗИЈА ЗА СВАКИ СЛУЧАЈ

Иако тек у најави, будућа, трећа књига параћинског писца Владице Миленковића, под насловом: „За сваки случај“, недвосмислено уверава у своју сврсисходност. Мало је писаца који знају тако да изазову знатижељу и побуде осећај лепог, као што, деценију и више, садржином својих књига, тако успешно чини он, наш Влајче, својим, већ дуже година, верним читаоцима.

Као стваралац, Миленковић свакако припада младој генерацији. Међутим, по ономе што он са толико успеха и умећа презентује јавности, са задовољством се може закључити да је у завршној фази формирања своје књижевно-уметничке личности.

И поред тога што је лепеза његовог књижевно-стваралачког рада и интересовања далеко шира: проза, поезија и др., Владица је превасходно афористичар. И то није све, небројено пута је показао свој изузетан смисао на организационом пољу: бројне хумористичко-сатиричне приредбе, представљање великана наше књижевности, као и оних који ће тек бити, и промовисање њихових дела, како у земљи, тако и шире. Такође је врстан организатор изложби карикатура, илустрација и др., па све до врло значајних годишњих манифестација, као што су фестивали и „сатирикони“.

Уз то, први је човек Књижевно-уметничке асоцијације „Артија“ – велики је ентузијаста. Но, да се вратимо књизи…

Књига под насловом „За сваки случај“, како је у најави речено, биће као и претходне: питка, читка… што је и очекивано. А, да би се то и обистинило, писац је, поред добре хумористичко-сатиричне садржине, велику пажњу посветио и другим детаљима, као што су технички ефекти и естетски изглед књиге.

Поделе по поглављима, која су добро осмишљена, имају за задатак да разбију монолитност и уживе читаоца у садржину књиге. Али да се не задржавамо на томе, ваља кратком анализом, илустрације ради, обрадити прегршт афоризама, који су предмет целине.

„Направили смо дистанцу од наших вековних непријатеља. Они корак напред, ми корак назад“. Колега Миленковић је у овом случају могао да буде и жешћи. Не идемо ми уназад кораком клај-клај… У питању је форсирани марш…

„За отаџбину срце бије изнутра, а полиција споља“… Љубав према отаџбини, очигледно, свако види на свој начин, срце доживљава на један, а полиција на други… На човеку је само да седи и плаче… Али како свему једном дође крај, то и стрпљењу и трпљењу, наш врли сатиричар у неналажењу повољнијег решења, пун очаја и беса изговара следеће: „Преко обећаних брда и долина не може тако лако да се пређе. Једино преостаје – марш!“…

„Све нам је горе, а ми упорно идемо ка дну“. Тонемо као Титаник, све дубље и дубље, док су висине о којима наш сатиричар метафорично говори резервисане за више слојеве. Они су тај небески народ.

„Наши играчи знају како се побеђује. Противници им то показују из утакмице у утакмицу”… Тако је то, а и како би другачије било, када су нам играчи непобедиви, а руководиоци несмењиви. Кад је међу навијачима Трећи светски, а терен Косово равно.

И као што обично бива, један љубавни, али не и једини: „Не могу сви да нас воле. Неки би хтели и нешто више од тога“… Пустим жељама нигде краја… Пружиш некоме прст, а он би целу руку. Узгред и један „оптимистички“: „Са пролећем живот ће нам се променити из корена. Имаћемо шта да пасемо“.

Селадон Павловић

ИЗБОР АФОРИЗАМА:

Напокон нас је огрејало сунце.
Остали смо без крова над главом.

Бог нас још није погледао.
Ми смо невиђени верници.

Посао ми је такав
да не могу мирно да спавам –
на радном месту.

Преко обећаних брда и долина
не може тако лако да се пређе.
Једино преостаје – марш!

Наши играчи знају како се побеђује.
Противници им то показују
из утакмице у утакмицу.

Написао сам само једну биографију.
Више нисам имао инспирације.

Коме је дошло из дупета у главу
препоручљиво је да не отвара уста.

Вести о књизи:

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail