ХРАСТимо заједно!

ХрастУ јеку борбе за шестовековни храст „запис“ у селу Савинац, крај Такова у општини Горњи Милановац, који је бар према датим обећањима на срећу спашен услед притиска јавности, 9. јула 2013. године забележих следеће на свом Фејсбук профилу:

Пијуцкам кафицу и читам вести о овом нашем храсту старом преко 600 година! Читам, причам сам са собом и полако пуштам корење солидаришући се с њим.

Још увек се држи „матори“ са свих својих шестотинак година, четрдесетак метара висине и неких 7 и по метара обима од налета једнодимензионалних људи, којима је једина нормална димензија плиткост. И питам се да ли у овој држави неко неког „милује“ у здрав мозак за тих 7 и по метара, па хајде да заокружимо и на 10!? Да ли је могуће да та „Богом дана“ траса аутопута не може у том делу да се помери за мизерних 10 метара лево или десно!? Ваљда је Србији остало толико територије да бар тих 10 метара тамо-овамо ништа не значи? Вероватно да то лево или десно зависи од политичке опције, па да не би дошло до раскола у владајућим структурама решили су да примене (без)болно решење и да аутопут у просеку мора да прође баш на месту где је храст. Ни метар лево, ни метар десно! Ма и тај храст је сав некако дрвендекаст, нашао је да се нацрта баш ту и квари идилу родне нам груде асфалта.

Уместо да се тај исти храст искористи и као туристичко чудо, да баш ту поред шестовековног храста буде одмориште за возаче, где ће моћи да застану и освеже на некој чесми, они горе поменути једнодимензионални људи желе баш преко храста да додају себи коју димензију више верујући само у аутопутеве Господње. Аутопутеве који ће им донети бесмртност брзином грађевинске механизације „претичући“ спори храст кога је по њиховом једнодимензионалном виђењу ствари прегазило време.

И тако, док преносим ове моје мисли на електронско парче ‘артије, пуштајћи корење скоро да сам већ храст. Ако посеку њега посекли су и мене! А верујем и вас који ово читате.

Храст

„Проблематични“ храст

П.С. Искуство нас учи да не верујемо датим обећањима политичара, јер су због њих многи људи сагорели, а неће једно дрво!?

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail