Прича

Прича

Стојим тако као мртва слова на папиру и чекам. Чекам да се напокон писац смилује и настави да ме пише. Само сам започета и остављена да мислим о својој неизвесној будућности. Некако сам на самом почетку расејана. Речи су ми неповезане. Реченице још више. Сувише у мени има знакова, знакова моје нечиткости. Добар део мене је остао у глави писца, у општем хаосу његовог живота. А овде на папиру ме има колико је потребно да се бринем за себе.

Јуче је долазио писац. Гледао је у мене као да ме први пут види, додао три тачке на крају последње реченице и само ми продужио неизвесност. О, докле више да будем неизвесна? Жудим за својом златном средином и својим прелепим крајем. Замишљам себе у некој књизи како се ширим на две-три стране, а очи читаоца ме моле да трајем и трајем што дуже. Жељни да ме читају враћају се на овај мој почетак који ми данас одржава наду да ћу и ја постати једног дана једна озбиљна прича. Ах, ти пусти снови… И ова белина папира ме плаши. Хладна је. Њену монотонију разбијају уместо мојих речи водоравне једноличне линије. Као да моје речи не могу да стоје без њих.

Гледам ту хрпу папира која ме окружује на радном столу писца. Питам се како ли је тим песмама и причама. Да ли су и оне овако осакаћене и остављене да мисле о својој будућности или су се предале и остале без речи? Ако је тако онда је ово право гробље недовршених маштања. Ево, већ ме обузимају црне мисли упркос овој белини око мене. Морам мало да улијем себи оптимизма, да смислим сама своју средину, макар она не била златна. О свом крају нећу ни да размишљам.

Чујем кораке! Изгледа да је писац одлучио да напокон заврши са мном. Ево га, прилази ми… Узима ме у своје руке, руке које су ме са таквом креативношћу започеле. Гледа ме опет као да ме никад није видео.

Бол…

* * *

Долазим себи притешњена крутошћу изгужваног папира. Какав крај! •

© Владица Миленковић

Прича „Прича“ објављена је у зборник изабраних прича „Приче у папучама“ са Конкурса за кратку причу Народне библиотеке Бор, 2006. године, на коме ушла у најужу конкуренцију за добијање прве награде која је обухватала штампање књиге.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail