Архива за јул 2013

Три пенала за зеленим столом (2)

Три пенала за зеленим столом• У одмеравању снага српских „орлића“ и „галских петлића“ сазнаћемо која птица у европском фудбалском свету има боље потомство.

• • Након европских двомеча Партизана и Звезде знаћемо да ли је наш клупски фудбал слуђен због Лудогореца или црн због Черномореца, или (н)и једно (н)и друго.

• • • У српске фудбалске клубове стиже све више појачања из иностранства. Тако и треба, ионако нам је фудбал све више стран.

Фотослика #1

Фотослика: Две рибе на сувом

Фотослика: Две рибе на сувом

Безсан

ГранеУ сумрак се
зањишу гране
и ветар
под окриљем ноћи
прохуја
не будећи ме
а мој сан
пође за ветром
оте се
између трепавица
остајући недовршен
међ’ гранама
да виси ми над главом.

© Владица Миленковић

Прочитај више

Афоризам #2

Био сам у депресији.
Много је боље него код нас.

Маргинални афоризам, број 2

Маргинални афоризам, број 2

Маргинални афоризам, број 2

ХРАСТимо заједно!

ХрастУ јеку борбе за шестовековни храст „запис“ у селу Савинац, крај Такова у општини Горњи Милановац, који је бар према датим обећањима на срећу спашен услед притиска јавности, 9. јула 2013. године забележих следеће на свом Фејсбук профилу:

Пијуцкам кафицу и читам вести о овом нашем храсту старом преко 600 година! Читам, причам сам са собом и полако пуштам корење солидаришући се с њим.

Још увек се држи „матори“ са свих својих шестотинак година, четрдесетак метара висине и неких 7 и по метара обима од налета једнодимензионалних људи, којима је једина нормална димензија плиткост. И питам се да ли у овој држави неко неког „милује“ у здрав мозак за тих 7 и по метара, па хајде да заокружимо и на 10!? Да ли је могуће да та „Богом дана“ траса аутопута не може у том делу да се помери за мизерних 10 метара лево или десно!? Ваљда је Србији остало толико територије да бар тих 10 метара тамо-овамо ништа не значи? Вероватно да то лево или десно зависи од политичке опције, па да не би дошло до раскола у владајућим структурама решили су да примене (без)болно решење и да аутопут у просеку мора да прође баш на месту где је храст. Ни метар лево, ни метар десно! Ма и тај храст је сав некако дрвендекаст, нашао је да се нацрта баш ту и квари идилу родне нам груде асфалта.

Прочитај више

Прича

Прича

Стојим тако као мртва слова на папиру и чекам. Чекам да се напокон писац смилује и настави да ме пише. Само сам започета и остављена да мислим о својој неизвесној будућности. Некако сам на самом почетку расејана. Речи су ми неповезане. Реченице још више. Сувише у мени има знакова, знакова моје нечиткости. Добар део мене је остао у глави писца, у општем хаосу његовог живота. А овде на папиру ме има колико је потребно да се бринем за себе.

Прочитај више

Афоризам #1

Једном се живи!
У Србији и не би ваљало више.

Приказ „Алманаха афористичара – Афотека“

Алманах афористичара "Афотека"

(Група аутора „Алманах афористичара – Афотека“, Књижевно-уметничка асоцијација „Артија“ и Интернет сајт „Лига духовитих“, Параћин, 2012.)

УЛАЗ У АФОТЕКУ

Алманах афористичара „Афотека“ је књига настала из идеје да се представи пресек афористичког стваралаштва аутора који имају шта да кажу на овом пољу књижевности. Та идеја је надограђена предлозима и сугестијама двојице афористичара Горана Радосављевића, власника интернет сајта „Лига духовитих“, и Миодрага Стошића, који су уједно заједно са мном и приређивачи овог издања, а уз подршку свих афористичара који су се пријавили тим поводом на расписани конкурс Књижевно-уметничке асоцијације „Артија“ и „Лиге духовитих“, као и карикатуриста Николе Драгаша и Решада Султановића, што све укупно чини једно заједничко издање свих заступљених аутора. Својим досетљивим називом „Афотека“ свој допринос Алманаху је дао наш пријатељ Вељко Рајковић, сатиричар из Црне Горе, као и посетиоци интернет сајта „Лига духовитих“ који су у већини гласали за овај предлог.

Прочитај више

Рецензија књиге афоризама „Крива огледала“ Пека Лаличића

Пеко Лаличић - Крива огледала (афоризми)(Пеко Лаличић „Крива огледала“ – афоризми, Удружење писаца „Поета“, Београд, 2011.)

ИСПРАВЉАЊЕ КРИВИХ ОГЛЕДАЛА

Пеко Лаличић се као и сви писци немирног духа одлучио да друштво у коме обитава почасти још једном, другом по реду, књигом афоризама. Неки ће рећи да је лако писати афоризме кад инспирације у земљи у којој живимо има на претек, али не треба сметнути с ума да се из мале и учмале средине, каква је Мајданпек, слабије и спорије уочавају могућа дешавања и промене у друштву, па се све углавном своди на чаршијске приче рекла-казала. Међутим, Лаличић успева да их избегне и захваљујући својој проницљивости брзо наслути и проникне у друштвене токове упозоравајући да: „Нашим странпутицама теку мед и млеко.“ Зато смо ваљда и кренули њима.

Прочитај више