artija.net # Konkursi
elektronski zapis pisanih i vizuelnih umetnosti
Arhiva » Konkursi
Aktuelni konkursi

POŠTOVANI PRIJATELJI I POSETIOCI WEB SAJTA ARTiJA.net

Na stranicama “Konkursi” možete se informisati o književnim, crtačkim i drugim konkursima iz oblasti kulture i umetnosti, ali i objaviti svoje konkurse, nakon slanja putem kontakt stranice ili direktno na e-mail adresu: kontakt@artija.net. Na istim stranicama možete objaviti i rezultate konkursa.

 

Aktuelni književni konkursi

KNJIŽEVNI KONKURS NA FACEBOOK-u

Književni konkursi dolaze u svim obličjima i pod raznim pravilima. Tako je nedavno objavljen neobičan konkurs za članove facebook grupe Klub umjetnosti Tanja & prijatelji.

Konkurs za najbolje radove iz poezije i proze, članova facebook grupe Klub umjetnosti "Tanja & prijatelji" otvoren je od 14. maja do 14. juna 2010.

Radi se o dvije kategorije: Proza i Poezija.

Pozivaju se svi autore koji su članovi grupe da se uključe na takmičenje
- Autori trebaju poslati do tri pjesme ili prozna rada na E-mail adresu Kluba umjetnosti, koju je naša Tanja napravila samo za našu grupu. U vašem mail MORATE naznačiti da ste vi autor djela i da nam dozvoljavate ga objaviti na grupi i, u slučaju da ste izabrani u zbirku, da nam dozvoljavate isto objaviti u zbirci.
- Adresa glasi: klubumjetnika@hotmail.se. Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
(Molim vas da naznačite u naslovu vašeg maila: Takmičenje. Tako možemo lakše sortirati mailove.) Ovu mail adresu koristite i za pitanja u vezi takmičenja, ali molim vas, pročitajte moj cijeli tekst da ne bismo ponavljali već iznešeno.
- Pozivam sve autore koji još nisu članovi grupe da se uključe u grupu i pridruže se takmičenju.
- Članovi, koji poznaju autore koji nisu još članovi ove grupe, mogu iste pozvati u našu grupu i obavijestiti ih o takmičenju.
- Sudjelovati mogu svi autori, bez obzira na starosnu dob. Jedini uslov jeste da potiču iz jedne od zemalja ex Yu republika ili pokrajina ili pišu jednim od tih jezika
- Autori koji pišu i ćirilicom neka pošalju radove i na ćirilici i na latinici (nije uslov, ali bismo rado imali oba pisma u zbirci).
- Autori koji pišu makedonskim, albanskim ili slovenskim jezikom neka pošalju radove na svom jeziku s prijevodom na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku.
- Autori bi trebali poslati pored svojih radova, zemlju u kojoj trenutno borave, a ako se nalaze izvan domovine, da navedu onda obje zemlje. Poslati mailom i kraću biografiju, koja neće biti objavljena na grupi. Podaci o autorima koji će biti izabrani za zbirku, bit će objavljeni samo u zbirci.
- Pozivam slikare da nam se jave. Izabrali bismo nekoliko likovnih umjetnika, može i fotografa, čije radove bismo uklopili u zbirku. Nećemo moći mnogo slika staviti jer su mi financije ograničene. No, želja mi je da naša zbirka bude uljepšana slikarstvom.
- Za naslovnu stranicu izabrali bismo jedno likovno djelo nekog našeg slikara.
- Autori izabrani za zbirku će pored radova na takmičenju, imati mogućnost objavljivanja i do pet svojih pjesama ili tri prozna rada u zbirci izabranih autora.

* Način biranja najboljih autora. Postoje dva sistema po kojem ćemo odabrati autore i njihova djela.

ČLANOVI
Članovi će moći dati svoj glas autoru, tako što će ispod svake pjesme ili proznog rada staviti oznaku da im se sviđa isto djelo.

KOMISIJA:
Tanja Zubčević-Alečković, Hanka Hamzagić i Karmen Media-Velagić i Marina Zivkovic. Princip po kojem biramo najbolje autore za takmičenje i najbolje radove za zbirku jeste da ćemo uvažiti glasove naših članova ali imamo i neke svoje smjernice po kojima ćemo izabrati najbolje autore. Pored kvaliteta djela, postoje još neka mjerila koja ćemo koristiti pri odabiru. To je neka vrsta veto jer se može desiti da neko posebno dobro djelo ne bude od članova izglasano iz raznih razloga.

** U zbirci će biti i izabrana poezija Tanje Zubčević - Alečković, Hanke Hamzagić i Halila Džananovića-Drinskog.

*** Uvod zbirke će biti dio antiratnog romana Hardina Horiona "Sjećanja bez reda + 13"

KONKURS ZA NAJBOLJA POETSKA OSTVARENJA

Organizacioni odbor 49-og Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu i II Program Radio Beograda

R a s p i s u j u

KONKURS ZA NAJBOLJA OSTVARENJA U OBLASTI POEZIJE

Uslovi konkursa:

1. Pravo ucešca imaju svi mladi književni stvaraoci (do 30 godina starosti) iz Republike Srbije.

2. Jedan autor može poslati najviše tri poetske forme (i to u tri kucana primerka). Tematika je slobodna.

3. Rad se dostavlja pod šifrom, s tim što se rešenje šifre (ime i prezime, tačna adresa, telefon autora) dostavlja se uz rad u posebnoj koverti, zajedno sa sažetom ličnom i poetskom biografijom.

4. Žiri ce odabrati 10 najboljih mladih pesnika za nastup na Festivalu (koji ce se održati od 29. juna do 04. jula 2010. godine) i proglasiti najboljeg pesnika 49-og Festivala kulture mladih Srbije. Putni troškovi, ishrana i prenoćište – snosi organizator.

5. Prvu nagradu i plaketu „Timočka lira” dodeljuje II Program Radio Beograda, dok će Organizacioni odbor dodeliti II i III novčanu nagradu, koje ce biti saopštene i uručene na samom Festivalu. U okviru Prve nagrade, ove godine je i štampanje knjige laureatu.

6. Organizacioni odbor ce odštampati "FESTIVALSKI ZBORNIK" sa izborom pesama i biografskim podacima desetoro najuspešnijih pesnika 49-og Festivala kulture mladih Srbije.

7. Rok za slanje radova je 15. jun 2010. godine, a iste treba dostaviti na adresu:
Organizacioni odbor Festivala kulture mladih Srbije (za konkurs) - Dom kulture, 19350 Knjaževac, ul. Branka Radicevica 1.
Telefoni: (019) 731-804, 732-512, 732-520 i tel-fax: 731-703.

K nj a ž e v a c,
april 2010. FESTIVAL KULTURE MLADIH SRBIJE -
ORGANIZACIONI ODBOR - KNJAŽEVAC
RADIO BEOGRAD - II PROGRAM

Za raspisivača Konkursa
Dalibor Filipovic Filip

“GRADSKE PRIČE”

Beograd - Konkurs Gradske knjižnice

Evropski centar za kulturu i debatu “GRAD” 26. januara započinje sa književnim programom pod nazivom “Gradska knjižnica” u okviru kog objavljuje konkurs za kratku priču na temu “Gradske priče”, a izbor najboljih priča će krajem godine biti objavljen u zbirci sa istoimenim nazivom. Konkurs je regionalnog karaktera, tako da će se uzimati u obzir priče sa prostora Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Srbije.

Stručni žiri će se takođe sastojati od eminentnih pisaca i književnih kritičara iz Srbije i iz regiona, a sam konkurs će trajati do kraja juna 2010. godine.

Priče slati na knjiznica@culturalfront.net.

Priča može da sadrži do 15.000 karaktera (tj. do sedam strana).

prozaonline.com

PETI DERETIN KONKURS ZA NEOBJAVLJENI ROMAN

Nagrada „Miroslav Dereta“

Grafički atelje Dereta i gradska opština Čukarica raspisali su peti po redu konkurs za dodelu književne nagrade „Miroslav Dereta“ za najbolji neobjavljeni roman.

Konkurs je otvoren do 1. jula 2010. godine. Rukopise, potpisane punim imenom i prezimenom, slati na adresu:

Grafički atelje Dereta
Vladimira Rolovića 94/ a
11030 Beograd
sa naznakom konkurs za nagradu „Miroslav Dereta“.

Dosadašnji dobitnici su: Slaviša Radovanović za roman Francuska kutija šibica (2006), Laura Barna za roman Crno telo (2007), Vida Nenadić za roman Zoo called London (2008) i Bisera Boškailo za roman Bilija (2009).

Žiri će svoju odluku doneti početkom septembra. Nagrađeni rukopis će izaći iz štampe u toku ovogodišnjeg beogradskog Sajma knjiga. Nagrada koja se sastoji od povelje i novčanog iznosa biće dodeljena u decembru 2010.

Rukopisi poslati na konkurs se ne vraćaju.

KONKURS KNJIŽEVNE OMLADINE SRBIJE

Književna omladina Srbije iz Beograda je institucija koja postoji skoro 40 godina na polju kulture i književnosti, gde se mladi pisci i drugi kreativni ljudi organizuju i svestrano deluju na razvoj umetnosti, pre svega književnosti.

Organizacija i izdavačka delatnost Književne omladine Srbije je od početka pa do današnjih dana institucija i stečište mladih i perspektivnih autora željnih promocije svojih ideja, dela i projekata.

U našoj izdavačkoj kući, svoja prva književna dela i radove objavilo je većina velikih književnih imena, kao što su: David Albahari. Svetislav Basara, Vladeta Jerotić, Isidora Bjelica, Milovan Danojlović, Edvard Strahura, Boris Lazić, Kosta Čavoski i mnogi drugi.

Književna omladina Srbije od 27.04.2010. god. raspisuje Konkurs za objavljivanje rukopisa, proze i poezije, u Ediciji „Pegaz“ svih neafirmisanih autora koji do sada nisu objavljivali svoja dela.

Konkurs je otvoren do 27.08.2010 godine u 16 h.

Sve radove slati u elektronskoj ili pismenoj formi na mail:

world.media.team@gmail.com

ili direktno na adresu Književne omladine: Dobrinjska 11, 11000 Beograd.

Uz poslati rukopis, priložiti i osnovne podatke o autoru kao i broj fiksnog i mobilnog telefona.

Sve dodatne informacije možete dobiti na gore navedeni mail ili na tel:
060/ 55 95 913

Pridružite nam se i budite deo Književne omladine Srbije!

IX KONKURS ZA NAJKRAĆU KRATKU PRIČU

Izdavačka kuca „Alma”, u saradnji sa „Beografitima”, organizuje IX konkurs za najkraću kratku priču. Šalju se do tri neobjavljene priče ne duže od 15 redova (900 znakova). Nema nikakvih tematskih ili žanrovskih ograničenja. Priče, odštampane u tri primerka, potpisuju se šifrom, a razrešenje šifre dostavlja se u zasebnoj manjoj koverti, gde se navode i osnovni podaci o autoru (datum i mesto rođenja, zanimanje, književni rad, saradnja sa časopisima, objavljene knjige, adresa, telefon, e-mail adresa...). Žiri će dodeliti I, II i III nagradu. Priče, potpisane imenom i prezimenom, mogu se poslati i elektronskom postom, i u tom slučaju ne učestvuju u konkurenciji za nagrade, ali će biti objavljene u zborniku – ukoliko to svojim kvalitetom zavređuju.

Radovi se šalju na adresu:

„Alma”
Molerova 62-A
11000 Beograd

ili

izdavackakuca.alma@yahoo.com

Konkurs je otvoren do 1. septembra 2010. godine. Žiri ce proglasiti pobednike 1. oktobra. Objavljene priče neće se honorisati.

Sve informacije o konkursu, nagradama, predstavljanju knjige i sl. biće objavljene na sajtu www.alma.rs.

Đorđe Otasević („Alma”)
Darko Kocjan („Beografiti”)

KONKURS ČASOPISA ULAZNICA 2010

Književni konkurs Ulaznica 2010 za NEOBJAVLJENE priče, pesme i eseje

Pravo učešća na književnom konkursu Ulaznica 2010. imaju svi autori koji pišu na bhsc jezicima.

Radovi se primaju do 15. septembra 2010. godine na adresu Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Trg slobode 2, 23000 Zrenjanin, Srbija sa naznakom: za Konkurs Ulaznica 2010.

Otkucani ili odštampani radovi potpisuju se šifrom, a rešenje šifre sa podacima, brojem telefona, adresom i e-mail adresom autora šalje se u posebnoj koverti koji se prilaže uz radove. Očekuje se da stigne najviše do 5 pesama, 3 priče i 3 eseja. Rukopise slati u tri primerka. Rukopisi se ne vraćaju.

Odluku o nagradama koje se sastoje od novčanog iznosa, diplome i objavljivanja u posebnom broju časopisa Ulaznica doneće žiri koji će imenovati redakcija časopisa. Proglašenje dobitnika i uručenje nagrada obaviće se na završnoj svečanosti u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, u Zrenjaninu u petak, 17. decembra 2010. godine. Tom prilikom biće promovisan broj Ulaznice u kojem će biti objavljeni nagrađeni radovi.

Za bliže obaveštenja obratite se na telefon +38123566210 ili na e-mail adresu ulaznica@zrbiblio.org

KONKURS ZA NAGRADU „RADOJE DOMANOVIĆ“

Fond „Radoje Domanović“ i Udruženje književnika Srbije raspisuju

KONKURS

za dodelu nagrade “Radoje Domanović” u sledećim oblastima:

1. Ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri
2. Za najbolju knjigu satire objavljenu na srpskom jezičkom području 2009. godine
3. Za doprinos satiri u različitim medijima (pozorište, film, likovna i muzička umetnost)
4. Za najuspešnijeg srpskog satiričara iz dijaspore
5. Ekselencija satire (najuspešniji strani satiričar)

Konkurs je otvoren do 30. septembra 2010.

Obrazložene predloge i radove slati na adresu:

Udruženje književnika Srbije
(za Konkurs „Radoje Domanović“)
Francuska 7
11000 Beograd
Srbija

O dobitnicima nagrade odlučuje petočlani žiri na čijem čelu je Srba Ignjatović, predsednik Udruženja književnika Srbije, a članovi su književnici Dragutin Minić Karlo, Miljurko Vukadinović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Priznanje se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, a laureatima će biti uručeno na svečanosti koja će biti održana polovinom novembra 2010. godine u Beogradu.

Dodatne informacije mogu se dobiti na adresi: uks@verat.net

ZLATNA KACIGA 2011

19. MEĐUNARODNI FESTIVAL HUMORA I SATIRE "ZLATNA KACIGA" RASPISUJE KONKURS NA TEMU: "SPAS"

KATEGORIJE:
1. KARIKATURA
2. PISANA FORMA
Kratka priča
Pesma
Aforizam

PROPOZICIJE:
1. KARIKATURA: Originalna, minimum A4 (21Ox297 mm), maksimum A3 (297x420 mm), Tehnika slobodna
2. PISANA FORMA: Maksimum dve kucane strane i do 20 aforizama

NAGRADE:

KARIKATURA:
I NAGRADA: PLAKETA *ZLATNAKACIGA* 800€
SAMO STALNA IZLOŽBA 2011.G.
II NAGRADA 400 €
III NAGRADA 200 €

PISANA FORMA:
KRATKA PRIČA:
PLAKETA ZLATNA KACIGA 200 €

PESMA:
PLAKETA ZLATNA KACIGA 200 €

AFORIZAM:
PLAKETA ZLATNA KACIGA 200 €

ROK ZA PRISPEĆE RADOVA: 20.11.2010.

U obzir dolaze samo neobjavljivani radovi.
Pisane radove slati isključivo pod šifrom!
Objavljivanje odluka žirija - 01.12.2010. god.
Dodela nagrada obaviće se na završnoj večeri Festivala 01.04.2011.
Organizator snosi troškove puta i smeštaja nagrađenih autora. Službeni jezici festivala su srpski i engleski.
Radovi ostaju vlasništvo Festivala.

POSLATI NA ADRESU:

KULTURNI CENTAR KRUŠEVAC
ZA ZLATNU KACIGU
TOPLIČINA Br. 2
37 000 KRUŠEVAC
SRBIJA

Link

„ALMIN“ KNJIŽEVNI PREGLED

„Alma“ pokreće novi književni časopis pod (staromodnim) nazivom „Književni pregled“ (pod tim imenom već je izlazio jedan časopis 1923. godine). Izlaziće četiri puta godišnje. Predviđeno je da (za sada) ima sledeće rubrike:

1. Sagledavanja (studije, članci, eseji o književnosti i književnicima; svaki od ovih radova biće katalogizovan i ubrzo će, nadamo se, donositi poene potrebne za naučna zvanja, kategorije i projekte);

2. Prikazi (duži ili kraći prikazi romana, drama, zbirki priča, pesama, aforizama, monografija, zbornika naučnih radova i sl.; poželjno je da prikazana knjiga nije objavljena pre 2008. godine; u elektronskom izdanju časopisa biće objavljena i slika knjige - ukoliko je imamo);

3. Iz novih knjiga (po 3-4 stranice, možda i više, iz novih romana, drama, zbirki priča, pripovedaka, pesama, aforizama; biće zastupljene sve književne vrste i svi žanrovi; poželjno je da knjiga nije objavljena pre 2009. godine; u elektronskom izdanju časopisa biće objavljena i slika knjige – ukoliko je imamo);

4. Iz rukopisa (po 3-4 stranice, možda i više, iz neobjavljenih romana, drama, zbirki priča, pesama, aforizama);

5. Prevedena književnost (biće zastupljene sve književne vrste i svi žanrovi).

6. Nasleđe (studije, članci, eseji o književnosti i književnicima već objavljeni pre više godina ili decenija, kao i priče, pripovetke, pesme, aforizmi, odlomci romana ili drama nekada značajnih a danas manje objavljivanih pisaca);

7. O autorima.

Časopis će izlaziti u dve verzije: elektronskoj, na Internetu, i štampanoj. Takođe će biti dostupan PDF fajl štampanog izdanja. U elektronskoj verziji svi tekstovi će biti objavljivani latinicom, dok će u papirnom izdanju prilozi biti štampani i ćirilicom i latinicom - u zavisnosti od autorove želje ili pisma originalnog dela.

Poželjno je da su tekstovi kucani u Wordu, fontom Times New Roman (ćirilicom ili latinicom). Uz biografiju će u elektronskoj verziji biti objavljena i autorova slika (osim u slučaju kada autor to ne želi).

Objavljeni prilozi se ne honorišu.

„Alma”
Molerova 62-A
11000 Beograd
011/2437-204
almabg@sezampro.rs
izdavackakuca.alma@yahoo.com

KNJIŽEVNI KONKURS “FANTASTIKA U PERU”

Helly Cherry logo

Internet časopis Helly Cherry raspisuje stalan konkurs za kratku fantastičnu, naučnofantastičnu, horor priču (do tri kucane strane) i fantastičnu, naučnofantastičnu, horor: pesmu, aforizam i haiku. Uz radove, koji mogu biti prethodno objavljivani, slati biografiju.
Radove slati na e-mail adresu: hckonkurs@gmail.com.
Više o časopisu Helly Cherry pogledajte na www.hellycherry.co.nr.

Svako dobro,
Uredništvo