artija.net # Kolumne
elektronski zapis pisanih i vizuelnih umetnosti
Kolumne
Aleksandar Novaković

Kolumna - O interesima i psovkama - Sine, kura gojenja! - Aleksandar Novaković

Kolumna... na artiji


28.12.2009.

Kutak za mrziteljski trenutak

VRIJEME DARIVANJA I DRUGE GADOSTI

Piše: Aleksandar Novaković

Aleksandar Novaković

Divno je darivati (neki kažu još lepše biti darivan) ali, šalu nastranu, ima li u tome poente? Naročito na kraju godine. Ili početku Nove. Svejedno, želim da podelim sa vama malu mukicu oko novogodišnjih obećanja, poklona i sl. Naime, čemu služi poklon? Da se iskupite za neki greh iz skorije prošlosti? Da obavežete nekog da vam kupi poklon koji košta najmanje toliko koliko ste vi dali? Da pokažete svoj status pa makar dekintirali? Da ispoštujete (dovoljno je poštovati) red & običaje? Da se izblamirate jer ste kupili nešto potpuno neprikladno? Da vas celog života podsećaju kako ste sexy veš poklonili tašti umesto ženi?

Postoji i poseban nivo priče vezan za kraj godine, onaj od kojeg se diže kosa na glavi: čestitke političara za Novljaka. E, posle tih čestitki mogu komotno i da se vratim u devedesete nekim pokvarenim vremeplovom. Neću primetiti, verujte mi. Kad mi neko poželi napredak, sreću i zdravlje a oko mene vidim haos, mizeriju i boleštine pomislim u kojoj dimenziji taj živi. Verovatno nekoj u kojoj vlada raj večito punog trbuha i legalizovanog mita. Ili crkvene čestitke koje uvek izgledaju više kao uvod u paklene muke nego u iskupljenje od greha. Proklinjanje, opominjanje, zavetovanje, lament nad izgubljenom verom tako suprotan sa milosrđem.

Ili izveštaji na kraju godine, čuvene usiljeno-duhovite novogodišnje vesti. Kao, nismo mi stroge čike u sivim sakoima, ima tu još ponešto. Da, sive potkošulje, sive majice, sive gaće, čarape. Možda je i koža siva. A onda, da vas opomenemo: popis najgorih katastrofa, malo paranoje, malo frasova, krize i sl. A onda - ali vas mlogo volimo takve, sluđene, i da se provedete do ludila u najluđoj noći. Pa slede uspesi naših sportista, pa trijumf naše ekonomije uprkos krizi, pa nas pustili preko grane ako imamo garantna pisma i rezervisane hotele, pa... Pa šta bi više na ovu skupoću? A premijer, Deda-Mraz, sa svojim obećanjima da ćemo sledeće godine biti još više opljačkani nego ove? Deda sve puniji a mi sve mršaviji? Setite se epizode „Bradati pljačkaši“ iz Alana Forda.

I, sad ja nešto vama da poželim za Novu? A, nećete me navući. Nema tih para ni maraka što reče neki čičajlo. Ja neću da nešto poželim pa ne ispadne tako ili ispadne pa ne kako ste očekivali ili ga nema uopšte. Ili stenčuga veličine Teksasa uništi celu planetu. Ne berem gajle! Ja nisam uticao na to. Ali, ako bi nešto bilo lepo (a to nije novogodišnja želja, a ne!) to je da vi utičete više na svoje živote od tajkuna, političara, novinara, popova i drugih. •