artija.net # Kolumne
elektronski zapis pisanih i vizuelnih umetnosti
Kolumne
Aleksandar Novaković

Kolumna - Medijske koske - Vreme glodanja - Aleksandar Novaković

Kolumna... na artiji


19.04.2010.

Medijske koske

VREME GLODANJA

Piše: Aleksandar Novaković

Aleksandar Novaković

Kad god pročitam ili vidim negde o nekoj velikoj aferi koja je otkrivena, senzacionalnim otkrićima, proverenim informacijama iz krugova bliskih Vladi i ko zna šta još ja odmah pomislim šta se iza toga krije. Dakle, sigurno postoji nešto mnogo krupnije a nama je bačena mala medijska koska koju treba poslušno oglodati ili je samleti u sitan prah, sipati u čašu, pomešati s vodom a zatim ravnomerno, dvadeset i pet puta u toku dana, po uputstvu medijskih nadrilekara, ispirati usta s tim. Ako želite da poludite i tako se ukalupite u društveno prihvaćen model ponašanja. A šta je stvarno bitno to niko ne mari.

Srbija nije neki posebni izuzetak. Video sam i brojne druge ljude na Zapadu koji su zaboravili na mizeriju u kojoj žive u trenutku kad se ukazao na svetlosti reflektora levi il’ beše desni implant Dženet Džekson. Sledi suđenje, debate, sociolozi, pravnici, kulturolozi, the all went along for a ride. I onda još i  Eminemova pesma: „Janett is that a breast or a tit, I think I saw it I did, I did, I joke, I kid!“ kao pravoverna hiphopirana overa u zdrav mozak. Ili Berluskonijevi nedotupavni vicevi, zaskakanje policajke, maltretiranje, zatrpavanje aferama sa devojkama koje su blizu maloletnosti ili ispod nje. Stari vaćaroš zna kako se to radi - nateraj narod da priča o tvojim glupostima a ne o gadostima koje mu tvoja vlast pravi. I onda, gle čuda, pobedi na izborima.

Da budemo iskreni, tim medijskim mamcima je teško odoleti. Po mom skromnom mišljenju, s obzirom da na TV-u gledam filmove i poneki muzički spot, dakle, palim ga jako retko, mislim da je gotovo sve zamajavanje. I, da ne bude da sam opšt kao političari i ne udaram u „sridu“ evo šta ne želim više da vidim: zgubidanski „Utisak nedelje“ u kojem se smaram 2 sata da bi na kraju slušao antički hor ljudi starijh od 123 godine kako glasaju „slobodno“ kao „autentični predstavnici javnog mnjenja“, zatim sve emisije u kojima su Miljkovićka ili Kovačevićka pa nek igraju i nogu od stola a pridružujem tome i „Nivo 23“ u kojem je atmosfera takva da vam se čini da će se domaćin ili gost skljokati sa stolice ili obojica, čisto da se pridruže muvama koje su od dosade već pale sa tavanice, Žikine „Šarenice“ i „Agape“ brojanice, ili neke „Štikle u vrata“ i razne fensi emisijice na B-92 u kojima ne mogu da provalim glasove voditeljki sa nemogućom dikcijom.

E, a sad dosta ludiranja - i ovaj članak može biti medijska koska. Zato, odma’ knjige u šake! •