artija.net # Kolumne
elektronski zapis pisanih i vizuelnih umetnosti
Kolumne
Aleksandar Novaković

Kolumna - O najomraženijem i najomiljenijem školskom predmetu - Odmor od istorije - Aleksandar Novaković

Kolumna... na artiji


01.03.2010.

O najomraženijem i najomiljenijem školskom predmetu

ODMOR OD ISTORIJE

Piše: Aleksandar Novaković

Aleksandar Novaković

Kao diplomirani istoričar moram nešto da kažem i na tu temu. Zaobilazio sam je u prethodnim pisanijima, zamajavao se sa drugim temama ali, okreni-obrni, vratim se svojoj profesiji. Dakle, istoričar, osuđen na to da bude nastavnik istorije, kojem je prva dužnost, a tako stoji u udžbenicima iz metodike nastave, da diže patriotski duh u đaka a druga da im širi opštu kulturu nižući događaje, bitke, prevrate, zatiranja, krvoliptanja i kojekakve tirane bez kojih danas ne bi bili ono što jesmo. A šta smo to? Ništa drugo do neuspeli ponavljači. Istoriju, verujte mi na reč, je slabo ko voleo u školi a ko je i voleo voleo je iz potpuno iracionalnih razloga. To je, u samom korenu, bio pogrešan pristup. Voleti, mrzeti, nema tu mesta emocijama. Istorija je nauka. Sine ira et studio. Ali, kome to objasniti?

Na nekoj žurci mi tako stigne sledeći komentar: „Ti studiraš istoriju? Ko bi rekao!? Ne izgledaš kao nacoš!“ Ne izgledam možda zato što nisam? U svakom slučaju, ta lepuškasta devojka sa žurke mi je potvrdila ono što sam odavno znao - ne da su svi sa katedre sa istoriju nacisti već da brojni upisuju istoriju jer ih zanima nacionalna istorija tj. njena „odbrana“ od anacionalnih cinika, „zaštita“ nacionalnih interesa kroz obrazovanje i, recimo otvoreno, laganje u ime očuvanja nacionalnog bića. Ko mnogo truća o nacionalnom postaje nacoš, jasna stvar. Jedan od onih kratko ošišanih glava koje prate predavanja udruženja nazvanih po sumnjivim svecima. Takvi istoričari se trude da nameste podatke tako kako je njima najzgodnije - da uvek ispadnemo paćenički, mučenički narod kojem trebaju jaki momci kao zaštitnici. Neko kao oni, recimo.

Tako, u duhovnom smislu, u 21. veku, postajemo ono što smo već vekovima bili pre toga: lakoverna gomila koja se prepušta nekolicini verbalnih siledžija da je brani od druge šačice siledžija, realne ili ne, svejedno. Mafijaškim rečnikom: naš Don Korleone je bolji od njihovog Karlita. Tako danas previše često gledamo istoričare na televiziji koji, uglavnom sa desnih opcija, „friziraju“ pravu sliku a u ime istorije. Svetske zavere, rozenkrojceri, masoni (a za njima, zna se, idu i Jevreji - da, ima tu i antisemitizma, šta se čudite?), pacovski kanali, papizam, novi svetski poredak i neizbežni Daniel Šifer, vazda Srbljima u pomoć. A narod bistri politiku u kafani. Priseća se slavne istorije: 1389, 1914, 1941... I to je sve čega se seća. Neznanje, ruku pod ruku sa šovinizmom. Kraj se zna. •