artija.net # Kolumne
elektronski zapis pisanih i vizuelnih umetnosti
Kolumne
Aleksandar Novaković

Kolumna - Viša matematika srpske ekonomije - Hvala Vam, doktore Kevorkijan! - Aleksandar Novaković

Kolumna... na artiji


25.01.2010.

Viša matematika srpske ekonomije

HVALA VAM, DOKTORE KEVORKIJAN!

Piše: Aleksandar Novaković

Aleksandar Novaković

Svojevremeno je u SAD suđeno doktoru Džeku Kevorkijanu koji je počinio 130 „ubistava iz samilosti“ ili „eutanazija“. Njegovo opravdanje je bilo: „Nije zločin umreti“. Još ako vas neko uljuljka jakom hemijom pa i ne primetite da ste se preselili u rajski vrt... E, tako je nekako i sa ovom zemljom. Umire na parče, stondira se na parče, a niko joj ne saopštava pravu analizu. Valjda bi se mnogo potresli da čujemo da umiremo pa bi umrli. Recimo. Doduše, mi s vremena na vreme umesto analize dobijemo „lizu“, znate, bombonicu ili lizalice, kao dobro dete kad ode kod doce i ne vrpolji se dok ga pregleda ili mu čupa mlečni zubić, na primer. E, takva smo mi deca ove zemlje, poslušna i dobra i to uvek u pogrešnim situacijama. Nama možete iščupati i celu vilicu - ako ste dovoljno moćni mumlaćemo od oduševljenja. Šta će nam zubi kad mogu da pregrizu jezik? Pa, da, vidite da je to za naše dobro.

Sećate se obećanih hiljadu evra od strane Dinkića i ekipe? Okej, nije baš tako nerealno obećanje kao Miloševićev švedski standard ali, skidam kapu svakome ko ostane na funkciji a izneveri sva obećanja. To je političar. Ispuniti obećanja i ostati na vlasti je mnogo manji izazov. Prokleto predvidljivo! E, pa, situacija se u vezi sa tih hiljadu jura malo pogoršala, došla je svetska ekonomska kriza, pritisle muke, šta se prodalo, kako i kome, ništa od toga ne znamo ali je jedno sigurno. Na račun nam je leglo 1700 dindži. Svakome! Srbija, Srbija! A za to se može kupiti, izračunao sam, ne baš malo stvari. Evo kako to ide:

  • 34 pakovanja žvakaćih guma
  • 12 pakovanja kvalitetnijih kondoma
  • Deset-jedanaest „tomahavka“ piva
  • 170 pakovanja maramica
  • 1 užasno oštar kuhinjski nož

Zaključak se ne nameće? Ako ste gladni - žvaćite žvake i tako zavarajte glad, ako ste žedni - pijte plastificirano pivo i pobrljavite toliko da glasate za mamlaze koji su vas i doveli dovde, ako vam se plače eto maramica u izobilju, zaposlite se kao profi narikača,  šta nas briga, a ako vam je dosta svega zaboravite na ova priručna sredstva i pozovite Dr Kevorkijana - uradiće sve što treba gratis uz pomoć onog jednog užasno oštrog kuhinjskog noža.

Pazite, nije ni to loše. Ako zemlja ide na doboš bar da i vi imate neke koristi. Nema profita - nema potrošnje. It’s nice to be dead, što reče Iggy Pop. Evo, ako ste baš toliki optimisti, neizlečivi, mogli bi i da napravite alternativni plan. Recimo: vi i porodica napravite enormno veliki balon od svojih žvaka (svako ima po, recimo sedam-osam pakovanja žvaka u ustima pa vi vidite koliko je to a ostatak para je uložen u drugu rekvizitu), od papirnih maramica napravite korpu, od „tomahavka“ splavove i balaste (kao i, šta ja znam, neke čamce za spasavanje ako balon recimo pukne iznad Jadrana) kondome natučete na glave umesto kapa za plivanje (a i dobro štite od oštrog vetra) i otisnete se u ogromnom dirižablu put obećanih zemalja Zapada. Naravno, ako taj vaš dirižabl prođe kao onaj nemački cepelin - ništa ne brinite, hitna pomoć stiže na vreme. Leteći tim Dr Kevorkijana! •